Sociaal Café Woonwijze en Gemeente over armoede

Een moeder die aan het einde van de maand alleen nog maar boterhammen met suiker eet zodat de kinderen niets tekort komen. Ook in Vught leven mensen in armoede. Zichtbaar, maar heel vaak ook onzichtbaar. Hoe kun je het beste helpen? Of nog beter schrijnende situaties voorkomen? Daarover ging het in het Sociaal Café dat wij samen met de gemeente Vught woensdag 31 oktober organiseerden.     

Dapper zit een ervaringsdeskundige uit Vught in het klaslokaal van het Maurick College. Ze vertelt  tijdens een van de keuze sessies van het Sociaal Café hoe het is om te leven met te weinig geld. Gezondheidsproblemen, ontslag, arbeidsongeschikt, veel stress, een scheiding, schulden, toeslagen die ineens teruggevorderd worden… Soms weet ze echt niet meer hoe ze de eindjes voor haarzelf en haar kinderen aan elkaar moet knopen. Zeker niet nu de bank om een aflossing vraagt. “Hoe moet ik nu zeshonderd euro per maand gaan betalen van mijn bijstandsuitkering?” De ‘klas’ is er stil van. Hoe moet je dit nu oplossen?

Quiet Community’s
Het verhaal van de ervaringsdeskundige staat niet op zichzelf. Dat bleek wel uit de introductie van Ralf Embrechts. De man achter de Quiet 500 (een knipoog naar de Quote 500) zet zich in Tilburg voor verschillende organisaties in voor mensen die, zoals hij het zelf zegt:  ‘kampen met een tekort aan geld en een tekort aan meedoen’. “Het kabinet zegt dat het goed gaat, maar ik zie het niet.”
Met zijn doortastende aanpak wil Ralf Embrechts mensen en organisaties in beweging brengen. Zo lukte het om vanuit de Quiet 500 met enkele miljonairs uit de Quote 500 op verschillende plekken in het land Quiet Community’s op te richten. Een nieuwe vorm van solidariteit tussen mensen die het goed hebben en het goed kunnen gebruiken. Bewustwording, verzachten en empowerment, daarom draait het bij Quiet.

Ongebruikelijke oplossingen
De circa tachtig deelnemers aan de bijeenkomst konden naast het verhaal van de ervaringsdeskundigen ook luisteren en deelnemen aan andere inspiratiesessies. Zo was daar het verhaal van Gerti Velter. Als projectleider van Goede Gieren in Eindhoven kijkt ze naar de hele situatie van iemand met schulden. Samen zoeken ze naar, eventueel ongebruikelijke oplossingen. Ook Marion de Koning, oprichtster van de Vughtse Stichting MariTon vertelde haar verhaal. Zij helpt gezinnen met een minimum inkomen die net buiten de voedselbank vallen. Zo heeft ze een ruilhoek op Facebook en zorgt ze voor voedselpakketten en Sinterklaas cadeautjes. Ellen Huinink, tot slot, deelde als coördinator Kinderen en Armoede in Vught haar ervaringen. Zij liet zien hoe beelden over armoede ontstaan met als doel echt te gaan communiceren over (kinder)armoede.
Wethouder Saskia Heijboer en directeur-bestuurder van Woonwijze Charlotte Beukeboom heetten iedereen welkom en sloten samen de bijeenkomst af. Ze benadrukten dat er in Vught al veel mooie projecten en initiatieven zijn en dat het de kunst wordt om die op de juiste manier met elkaar te verbinden. Ze hopen dat er over een jaar opnieuw een Sociaal Café gehouden wordt en dat ze dan kunnen benoemen wat deze avond heeft bijgedragen en welke stappen er daadwerkelijk zijn gezet. “Met elkaar zetten we onze schouders eronder.”